home > Welke oplossingen? > Diagnose

Allergiediagnose

door een allergoloog

De allergoloog gebruikt verschillende bijkomende middelen om een allergiebeoordeling uit te voeren, een diagnose te stellen, de allergenen in kwestie en de ernst van de allergie te bepalen, en te beslissen over de beste behandeling voor hun patiënt.

Diepgaande vraagstelling – bijna een verhoor!

De arts zal de patiënt vragen naar details over:

  • de symptomen: de omstandigheden waarin ze geactiveerd worden, de snelheid waarmee ze verschijnen,
  • de « aanleg »: persoonlijke en familiale voorgeschiedenis van allergieën, roken enz.
  • de omgeving en de levensstijl.

Fysiek onderzoek

De arts voert een algemeen fysiek onderzoek (gewicht, bloeddruk, hartslag enz.) van de patiënt uit en onderzoekt de organen die getroffen kunnen zijn: neus, ogen, keel en bronchiën in het geval van een luchtwegallergie.

De huidtest om « uw » allergenen onmiddellijk op te sporen

HR-Diagnosis (4)Deze methode bestaat uit het inbrengen van een druppel allergeenextract onder de huid. De arts test verschillende verdachte allergenen die door de vraagstelling aan het licht gekomen zijn. De resultaten kunnen na 20 minuten afgelezen worden: een overgevoelige reactie zorgt voor een rode plek op de huid die lijkt op een muggenbeet, met lichte zwelling en jeuk. Deze techniek is snel en pijnloos en kan toegepast worden bij heel jonge kinderen.

Bijkomend onderzoek in geval van twijfel

Als het resultaat van de huidtest niet overtuigend of negatief is, maar de symptomen aanhouden, kan de allergoloog voor een bloedonderzoek opteren (« specifiek immunoglobuline-onderzoek »). Dit zal het allergeen in kwestie ontegensprekelijk identificeren.

Ademhalingstesten

Als u last hebt van ademhalingsmoeilijkheden of een piepende ademhaling kan uw dokter een « longfunctietest » uitvoeren om een diagnose van allergisch astma te kunnen stellen.