home > Welke oplossingen? > Behandelingen

Behandeling

van allergieën

De blootstelling aan allergenen verminderen, medicatie nemen in geval van een aanval of u laten desensibiliseren: dat zijn de belangrijkste bestaande oplossingen.
Zodra de diagnose van allergie gesteld is, zal de allergoloog de voor u meest geschikte oplossing(en) aanreiken om de allergie te bestrijden en ervoor te zorgen dat u zich beter voelt.

 

1. Blootstelling aan allergenen verminderen

Maatregelen om allergenen te verjagen zijn de eerste stap in het gevecht tegen allergiesymptomen: door het contact met het allergeen zoveel mogelijk te elimineren, worden de symptomen minder vaak geactiveerd. In geval van allergie aan huisstofmijt of pollen, waarbij uitroeien virtueel onmogelijk is, volstaan deze maatregelen niet. Bepaalde eenvoudige hygiënische maatregelen en beschermingsmaatregelen zijn echter nuttig om blootstelling aan deze allergenen en het risico op verergerende symptomen te beperken.

 

2. Om aanvallen te verlichten: symptomatische behandelingen

Ze worden voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling en verminderen de ernst van de symptomen als en wanneer deze opduiken, zonder echter de allergie te « genezen ».

 

3. Allergeenspecifieke immunotherapie, de enige basisbehandeling

Allergeenspecifieke immunotherapie is de enige behandeling die de « oorzaak » van de allergie aanpakt. Deze desensibiliserende aanpak bestaat uit het gradueel toedienen van toenemende dosissen van het allergeen waaraan de patiënt overgevoelig is1. Het doel: de balans van het immuunsysteem herstellen, zodat het opnieuw normaal reageert op de allergenen.
Resultaten:

  • De patiënt verdraagt steeds hogere dosissen van het allergeen,
  • Ontstekingssymptomen worden verminderd,
  • Overgevoeligheid aan andere allergenen neemt op lange termijn af,
  • Het risico dat de allergie verergert tot astma vermindert2.

[1] Braun J.-J., et al. Recommandations pour le diagnostic et la prise en charge de la rhinite allergique (épidémiologie et physiopathologie exclues). Revue française d’allergologie 50 (2010) S3-S27
[2] Jacobsen L. Wahn U., Bilo B.: Allergen-specific immunotherapy provides immediate, long-term and preventive clinical effects in children and adults: the effects of immunotherapy can be categorized by level of benefit -the centenary of allergen specific subcutaneous immunotherapy. Clinical and Translational Allergy 2012, 2:8