home > Welke oplossingen? > Allergeenspecifieke immunotherapie

Allergeenspecifieke

immunotherapie (desensibilisatie)

Allergeenspecifieke immunotherapie is de enige behandeling die zich richt op de oorzaak van de luchtwegallergie en is een manier om het immuunsysteem te « desensibiliseren ». De therapie kan zich specifiek richten op huisstofmijtallergie.

 

Is immunotherapie iets voor mij?

Allergeenspecifieke immunotherapie is ontwikkeld voor patiënten (vanaf 5 jaar) die lijden aan een ernstige luchtwegallergie en voor wie symptomatische behandelingen ontoereikend gebleken zijn.

 

Wetenschappelijk erkende efficiëntie

Het is aangetoond dat allergeenspecifieke immunotherapie in staat is om zowel de allergiesymptomen als de toevlucht tot symptomatische behandelingen te verminderen. Bovendien zijn de effecten langdurig en kan de therapie zelfs een rol spelen in het voorkomen van de ontwikkeling van andere allergieën of astma1. Door zich rechtstreeks op de oorzaak te richten is allergeenspecifieke immunotherapie de enige mogelijkheid voor een behandeling van allergische aandoeningen met blijvend effect.

 

Hoe werkt het?

 

 

Allergeenspecifieke immunotherapie bestaat uit het toedienen van geleidelijk toenemende dosissen van het allergeen aan de patiënt. Als gevolg daarvan wijzigt het immuunsysteem de productie van bepaalde antilichamen (immunoglobuline) en proteïnen (interleukines), wat de hyperreactiviteit van het immuunsysteem en de daaruit voortvloeiende ontsteking vermindert.
Allergeenspecifieke immunotherapie: actie in het hart van de allergie.

 

De behandeling kan op verschillende manieren toegediend worden:

zowel onderhuids (injecties in de arm) als sublinguaal (druppels of tabletten onder de tong).
AIT kan het best voorgeschreven worden door een allergoloog of een specialist met goeie kennis van allergologie.

 

 

Wanneer starten met allergeenspecifieke immunotherapie?

Bij seizoensgebonden allergieën zoals een pollenallergie is behandeling slechts enkele maanden per jaar mogelijk. De behandeling start een paar maanden vóór en loopt verder tijdens het pollenseizoen. De behandeling wordt het jaar daarop hervat volgens hetzelfde schema. Bij niet-seizoensgebonden allergieën zoals allergieën aan huisstofmijt of dierenhaar loopt de behandeling het hele jaar door.
Om op lange termijn effect te hebben moet allergeenspecifieke immunotherapie 3 tot 5 jaar (of opeenvolgende seizoenen) duren.

 


[1] Jacobsen L. et al. Specific immunotherapy has long-term preventive effect of seasonal and perennial asthma: 10-year follow-up on the PAT study. Allergy. 2007 Aug;62(8):943-8.