home > Luchtwegallergieën

Luchtwegallergieën

de belangrijkste feiten

Luchtwegallergieën zijn een storing van het immuunsysteem waardoor het lichaam overreageert op contact met onschadelijke stoffen in de omgeving. Dit uit zich in ontsteking van de neus, de ogen en de bronchiën.

Een overgevoelige reactie van het immuunsysteem

HR-sick adult(12)In het allergieproces beginnen cellen in het immuunsysteem overmatig te reageren op een stof – ook al is deze onschadelijk – omdat ze denken dat het een vijandige stof is. Net zoals ze bij een virus zouden doen, maken ze antilichamen aan die zich specifiek richten op dit « allergeen », wat dan zal leiden tot het vrijkomen van ontstekingsmoleculen zoals histamine bij elke blootstelling.

 

 

Neus, ogen, bronchiën: de « slachtoffers » van luchtwegallergenen

De belangrijkste luchtwegallergenen zijn stoffen die aanwezig zijn in de omgeving, zoals huisstofmijt, pollen, dierenhaar en schimmels. Bij inademing veroorzaken die ontstekingsreacties in de neus, de ogen, de keel en de bronchiën. De belangrijkste symptomen van luchtwegallergie zijn allergische rinitis en astma.

 

 

garcon1

Luchtwegallergie, de vaakst voorkomende allergie

Luchtwegallergieën zijn de vaakst voorkomende allergieën in Europa. Wereldwijd worden 400 tot 500 miljoen mensen getroffen door allergische rinitis1-2. In Frankrijk wordt naar schatting een op de drie volwassenen erdoor getroffen!3 .


[1] Bousquet J. Khaltaev N, Cruz AA, Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen).Allergy. 2008 Apr;63 Suppl 86:8-160.
[2]Pawankar R, Canonica G, Holgate S, Lockey R. WAO White Book on Allergy 2011-2012. In Edition Milwakee, Wisconsin, USA: WAO 2011.
[3] Klossek J-M. Un tiers des adultes ont une rhinite allergique en France – Enquête INSTANT. Presse médicale 2009; 38; 1220-1229