home > Huisstofmijtallergie > Huisstofmijten in detail

Huisstofmijten in detail

Deze kleine wezens zijn onaangenaam en zelfs sinister. Ze zijn de bron van bijzonder allergene stoffen.

 

Een beetje dierkunde…

HR Mites- acariensHuisstofmijten zijn geen insecten: ze behoren tot de klasse van de spinachtigen (zoals spinnen). De belangrijkste allergieveroorzakers zijn de Dermatophagoides farinae en de Dermatophagoides pteronyssimus. Hun bolvormige lichaam heeft 4 paar poten aan de uiteinden, die bedekt zijn met haar, klauwen en zuignappen. Ze meten tussen 0,1 en 0,6 mm: het is dus onmogelijk om ze met het blote oog waar te nemen! 1-2 .

Huisstofmijten zijn normaal onschadelijk en verspreiden geen ziektes.

 

Zijn huisstofmijten carnivoren?

Geen reden tot paniek: deze kleine wezens eten de grote niet op! Het voedsel van huisstofmijten bestaat hoofdzakelijk uit menselijke en dierlijke schilfers (« dode huid », nagelresten, haar)3 .

 

Waarom veroorzaken huisstofmijten allergieën?

Huisstofmijtallergie is in feite gelinkt aan eiwitten die aanwezig zijn in de uitwerpselen van de huisstofmijt en de resten van hun dode lichamen. Daarom blijven huisstofmijten zelfs na hun dood allergenen. Het is onmogelijk om ze helemaal te vermijden.

 

 


[1] Milian E, Diaz AM. Allergy to house dust mites and asthma. P R Health Sci J. 23:1 (2004) 47-57.
[2] Tourdot S et al. Evaluation of therapeutic sublingual vaccines in a murine model of chronic house dust mite allergic airway inflammation. Clinical & Experimental Allergy, 41, 1784-1792
[3] Didier A, Dutau G. Allergie respiratoire: nouveautés sur les allergènes de l’environnement domestique. Revue française des laboratoires. 281 (1996) 33-36.