home > Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie…

en u

Huisstofmijtallergie wordt vaak verward met stofallergie (wat niet bestaat) en is een luchtwegallergie waarvan de graad van verspreiding omgekeerd evenredig is met de bekendheid ervan. Het is een problematische allergie die kan verergeren. De allergie wordt vaak gerelativeerd en daardoor niet afdoende behandeld. De feiten op een rijtje …

Een allergie waar moeilijk aan te ontsnappen valt

Little girl having childhood nightmaresHuisstofmijten behoren tot de familie van de spinnen. Ze zijn microscopisch klein en niet waarneembaar met het blote oog. Ze leven het hele jaar door in huizen en aangezien ze bijzonder gesteld zijn op warmte en vochtigheid nestelen ze zich graag in beddengoed, lakens, gordijnen en knuffels.

Het is niet alleen extreem moeilijk om je ertegen te beschermen, er is ook geen « laagseizoen »: de allergie wordt niet-seizoensgebonden genoemd. Huisstofmijtallergie komt wel vaker tot uiting in de herfst1, wanneer we in een meer gesloten omgeving leven (verwarmd, minder geventileerd). Dat biedt de ideale omstandigheden voor de voortplanting van huisstofmijten. Hygiënische maatregelen en verdrijvingsmaatregelen zijn nuttig en zelfs noodzakelijk, maar volstaan niet altijd.

 

 

Met een grote impact op verschillende niveaus:

Huisstofmijten zijn de belangrijkste oorzaak van allergische rinitis2 . Ze veroorzaken symptomen die typisch zijn voor luchtwegallergieën en hebben een impact op het dagelijkse leven: rinitis, conjunctivitis, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

 

  • … Op de conditie en de gezondheid. Huisstofmijtallergie vermindert niet alleen het niveau van mogelijke fysieke activiteit, het is een chronische aandoening die kan leiden tot verschillende complicaties en kan verergeren tot allergisch astma.
  • … Op het professionele en persoonlijke leven. Vooral bij kinderen kan deze allergie een verwoestend effect hebben op zowel de studies als de ontwikkeling.
  • Risico op verergering. Wanneer huisstofmijtallergie niet behandeld wordt, kan ze verergeren en zich ontwikkelen tot allergisch astma.

 

Laat huisstofmijtallergie uw leven niet bepalen!

Huisstofmijtallergie kan slecht begrepen en beoordeeld worden, zelfs door personen die erdoor getroffen worden. Berust er niet in! Oplossingen bestaan. Raadpleeg een allergoloog voor een allergiebeoordeling en een aangepast behandelingsplan.

 


[1] Crisafulli D. et al. Seasonal trends in house dust mite allergen in children’s beds over a 7-year period Allergy 2007: 62: 1394–1400
[2] Bousquet J, et al. Geographical variation in the prevalence of positive skin tests to environmental aeroallergens in the European Community Respiratory Health Survey. Allergy 2007: 62: 301–309